Husets framsida – Ytterdörrar

Ytterdörrar är de dörrar som angränsar byggnaden från utomhusmiljön. I ett hem är det främst den dörr på framsidan av huset som man går in igenom dagligen. Men andra dörrar som leder från huset ut i världen är också ytterdörrar. Det är inte alls ovanligt att sådana dörrar finns, ibland från någon tvättstuga, eller från något rum på baksidan av huset.

Man måste kräva mer från en än från en innerdörr. För det första behöver den klara utomhusklimatet väl. Det gäller temperaturskillnader samt vind och nederbörd. En ytterdörr som inte är tät nog, och som därför läcker ut för mycket varmluft samt läcker in för mycket kalluft, speciellt när det blåser, kan kosta mycket pengar i längden. Beroende på hur klimatet ser ut där du bor bör du se över hur pass isolerad dörr du behöver.

Har du en dålig ytterdörr är det absolut dags att byta. Av rena ekonomiska skäl är det ingen vinst att behålla den gamla, och av många andra skäl, exempelvis att ha en ny snygg ytterdörr, är det givetvis värt att byta ut den. Vad för slags dörr du ska ha är upp till dig. Det finns många olika material ytterdörrar byggs med. Självklart är trä ett vanligt sådant. Variationen är stor och du kan välja mellan många sorters trä. Ytskiktet är en annan sak att fundera över. Ska du måla dörren? Använda dig av laminat? När du ska köpa nytt så är det alltid bäst att välja svensktillverkade dörrar. Då är det större chans att kvalitén håller i längden och vanligtvis får man flera års garantier. Dessutom sparar vi på miljön genom att inte transportera så pass stora och tunga föremål som dörrar över längre sträckor.

Det är ganska vanligt att man har glasfönster i ytterdörrar. Detta framförallt därför att det ger ett estetiskt intryck, det är snyggt helt enkelt. Glaset kan skifta i form och färg, och dessutom i typ. Du kanske inte vill att personen i fråga ska se in, men du vill ändå ha glas så att du släpper in ljus samt så att du kan se om någon står utanför dörren. Då passar exempelvis frostat glas perfekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *